mandag den 31. januar 2011

Er det bare mig?

Jeg har fulgt debatten her i Blogland om kopiering / inspiration med stor interesse. Direkte kopi en til en med salg for øje er jeg klart modstander af - men mon ikke vi allesammen er enige i det?  Det er klart en vigtig debat MEN jeg må også indrømme den gør et eller andet ved mig som jeg ikke kan li´.

Min kæmpestore glæde ved at skulle deltage i forårets store marked i Odense er vendt til hvem og hvad kopierer hvad - jeg er blevet mistroisk! Måske der er nogen der kan fortælle mig hvor stort et problem det egentlig var med kopiering til julemarkedet?

Jeg har en kreativ blog og får jo et kick af at vise mine idéer frem - det er godt nok lidt trist, hvis jeg indtil maj kun kan vise materialer i frygt for at der kommer et produkt der måske ligner mit. Det gider jeg simpelthen ikke!  Jeg kan mærke min mistro og negative tanker er begyndt at vende en smule efter jeg læste dette fantastiske indlæg fra Junette -  TAK!!

Jeg føler også et vis pres for lige pludselig skal jeg præsentere et eller andet helt fantastisk som aldrig er set før.... for vil jeg ellers blive opfattet som en copycat? Jeg vil gerne både have flagranker, patchworksengetøj og lignende i min stand for det har jeg solgt en del af på AMIO, så hvorfor ikke have det med på marked?  Selvfølgelig vil der også komme noget nyt - men igen jeg kan altså ikke være kreativ på kommando.....

Jeg vil rigtig gerne have vendt denne her følelse helt og igen være helt oppe at ringe over at jeg for første gang nogensinde skal have en stand ved et marked.

Derfor spørger jeg nu Blogland - 
er det bare mig der tumler med disse tanker? 

17 kommentarer:

 1. Jeg kan sagtens følge din tanke gang. Men hele ideen med bloggen er vel også at man inspirere hinanden og udveksler og låner ideer på kryds og tværs. Og selvom vi to ville lave et sæt sengetøj, vil det aldrig blive ens. Man vil altid lave et unika produkt, selvom hende ved siden af sælger det samme er der stor forskel. Jeg er heller ikke meget for at kopiere 100% og sælge, men lidt kopiere/låner man vel altid af andre, men blander det med sine egne ideer og smag og derved gør det til sit eget produkt - UNIKA.

  SvarSlet
 2. der er sikkert mange der tænker over dette ... jeg tænker ikke så meget over det :)

  SvarSlet
 3. Lise - Ja jeg bruger jo netop bloggen til at vise frem for at andre kan blive inspireret ligesom jeg er taknemmelig for alt den inspiration der er hos andre. Klart jeg ville blive ked af det, hvis der til markedet var en 100 % kopi af noget af mit...men igen vil jeg rigtig gerne have belyst hvor stort et problem det egentlig var ved julemarkedet....

  Belladotte - Nej og måske tænker jeg også bare lidt for meget.....

  SvarSlet
 4. Absolut nej Mette..du er ikke den eneste, som tumler med dette...faktisk har jeg ligget vågen i nat og spekuleret over debatten (og så fordi jeg heller ikke kunne sove pga. SNOT!) Men det fylder også meget hos mig...For jeg er faktisk utrolig glad for, at jeg ikke er en af dem med en stand til forårsmarkedet, men blot skal med som "oser/shopper" - jeg ville få stress og mavesår, hvis jeg skulle bekymre mig om hvem kopierer hvad og især tanken om "hvad hvis nogen tror at jeg har kopieret deres ting for at sælge dem!!" Det ville nok være det værste for mig, for det er så langt fra hvem jeg er som person...

  Jeg lavede i går et indlæg omkring et par ting jeg havde fået lavet færdig - langt om længe - et lappetæppe og en lille bolero vest. Og det irriterer mig helt vildt at jeg, lige inden jeg postede indlægget, tænkte "hvad hvis nogen syns at det er kopier af deres ting?" Og jeg mener - come on...det er lappetæpper og en bolero vest i mønster fra Stof2000, så jeg bliver irriteret på mig selv over sådan en paranoia....for den slags ting er jo nærmest hver blog-mands eje!

  Så jeg håber virkelig at stemningen snart vender og vi kan finde tilbage til den tillid vi ellers normalt har til hinanden. Lad os nu dele og lære og udveksle og inspirere i fællesskab - hvis ikke tror jeg næppe at en blog er det rette forum.

  Så du er bestemt ikke alene med dine tanker og frustrationer Mette og hvis tonen i min kommentar virker "skrap" på nogen måde er det bestemt ikke over dit indlæg (som jeg finder meget relevant og godt) men bare over hele situationen, som jeg syns er så ærgerlig.

  Håber du får en rigtig dejlig mandag:-)

  Knus Malene

  SvarSlet
 5. Jeg er helt enig Mette. Har i dag haft "krisemøde" med min shop-partner, og vi har skrevet ned, vendt og drejet og er enige om at de ting vi tager med kan vi stå inde for. Det er ting vi har lavet i over tre år - så må folk altså blive ligeså sure de vil.

  OG for at være ærlig - så gider jeg ikke deltage i markedet, hvis det skal være sådan at folk går rundt og er sure og snakker bag ens ryg - så vil jeg hellere være fri!!

  fin debat - der nu i den grad, efter min mening, har taget overhånd!

  Var glad for vores gode snak i går!!

  Smil fra Mia

  SvarSlet
 6. Jeg glæder mig meget til forårsmarkedet!
  Jeg glæder mig til at se hvad I alle får lavet og til at hilse på skønne bloggere IRL.
  Helle.

  SvarSlet
 7. Bestemt ikke, Mette!

  Jeg må indrømme min gnist og glæde også lige så stille er forsvundet. Og hvor er det bare en skam altså! At man nu skal huske at skrive datoen for en god idé ned, så man senere kan dokumentere at "man ikke er en værre copycat"..

  Jeg har lige læst Mejses indlæg, og synes også hun siger det så fint!

  SvarSlet
 8. Selvfølgelig kan man da sy en flagranke eller male sit skab turkis uden at være en ussel kopist. Blogland har ikke opfundet verden og ingen kan tage patent på ting som mange har gjort længe. Mine bestemødre hæklede flag ligesom resten af landet garanteret gjorde det og mange af de ting jeg idag ser danske bloggere præsenterer som egene ideer ligner ting min mor lavede da jeg var barn (og hun havde det sandsynligvis fra et blad eller en bog).

  Når det så er sagt er det da også sådan at nogen engang imellem kommer med en ide der er afgørende anderledes end de andres. Når det sker er det klædeligt hvis man gider lovelinke (en gammel fornuftig skik som Lis har givet et dejligt navn (men nej, hun har ikke opfundet god tone som sådan) ). Det er der ikke noget nyt eller mærkeligt i. Tag ikke andres billeder uden at spørger, lovelink hellere for meget end for lidt og skriv hvis du bruger nogen DIY.

  Først var det danske blogland nærmest lovløst og alt kunne man hugge allevegne fra uden at skrive det, men nu er folk da gået helt i den anden grøft når man ikke længere kan sætte hæklede blomster på noget eller sy af gamle broderier. Forhåbentligt bliver der snart ro og varme igen for ellers kan det godt friste mig at hoppe over på min helt egen lille isolerede blogø, mens andre helt sikkert ikke gider bevæge sig ind i blogland overhovedet.

  SvarSlet
 9. Malene - God bedring først og fremmest og søvnløse nætter, så er det jo ved at nå for langt ud alt det her....Jeg er glad for jeg ikke er alene med alle tankerne men nok meget godt debatten bliver taget nu om ikke andet.

  Mia - Jamen altså har det ført til krisemøde det er da trist at høre.....jeg skriver om lidt om fastelavn det er da noget sjovere at læse :-)

  Loppe-shoppe - I lige måde :-) Tak

  Louise - Helt enig vi bliver nødt til at lægge mistroen fra os og genfinde begejstringen og glæde ved at deltage i et fantastisk marked.

  Marina - Jeg er helt enig lovelink skal der selvfølgelig til men det er folk jo generelt gode til. Jeg satser også meget på ro og varme igen og vil skrive om noget helt andet i mit næste indlæg.....blev bare lige nødt til at finde ud af om "det bare var mig" der tumlede med alt det her.

  SvarSlet
 10. Hej Mette
  Det er helt sikkert ikke bare dig. Og som jeg også lige har skrevet inde på Mejses blog, så er jeg bare rigtig glad for, at denne slags indlæg også spirer frem nu.

  Jeg var med på markedet i november og det var bestemt ikke mit indtryk, at det bugnede med kopivarer. Jeg kunne slet ikke få armene ned over den FORSKELLIGHED blogland kunne mønstre - hvilket også fremgår tydeligt at mine indlæg om markedet på min blog. Henover weekenden har jeg vendt og drejet min hjerne for at komme i tanker om kopivarer og jeg har ikke kunnet komme i tanker om, hvad det skulle være.

  Så min opfordring til jer, der pludselig er blevet i tvivl om, jeres deltagelse i markedet i maj, er: KOM! Hvis I melder fra, har den dårlige stemning jo vundet. Så kom og vær glade over de ting I har med og vis dem frem med hovedet højt, fordi det er fantastiske unika-ting.

  Christina Krudtuglens mor skrev i en kommentar hos Junette i går, at hun bevidst ville vise sine varer frem på sin blog. Det vil jeg også gøre, for en stor del af glæden ved sidste marked, var også at se glæden og forventningen spire over hele blogland.

  Jeg glæder mig til at se mange af jer kreative blogkvinder IRL :-)

  SvarSlet
 11. Hej Asli

  Jeg skal helt sikkert nok komme i hopla igen og jeg glæder mig også til at møde alle jer IRL skulle bare lige stikke en finger i jorden ang. denne debat.

  Dejligt at høre så mange gerne vil videre og gerne vil vise frem af kreationerne :-)

  SvarSlet
 12. Åh jeg er bare SÅ enig med dig Mette!! Og har tænkt netop det samme... Jeg laver jo også sengetøj, puder og andre ting som aldrig vil være direkte kopi af andres - for det kan jeg jo alligevel ikke!
  Men min glæde ved markedet er da også en smule forsvundet fordi jeg ville HADE at blive opfattet som kopist..
  Jeg er også én af dem som inspireres af andre og for mig går grænsen ved direkte kopi og salg..
  Noget er nemmere at sætte sit eget præg på og sværere at gøre til sit eget uden en vis snert af kopi - men hvem har "retten" til patchworkpuder, sengetøj, hæklede kager, gulerødder eller lignende..
  Så på med positivhatten - vil prøve at tænke som Junette..:)
  Tak for dit indspark som i den grad lige var det jeg følte!!
  Vi må lige snakkes ved inden længe om den kære stand;) Sender en mail i dag..
  KH Anne

  SvarSlet
 13. Hej Mette,
  Jeg håber du bliver ved at vise dine ting på bloggen. De ting som bliver vist frem gør da god reklame for markedet. Jeg læder mig til at se hvad bloggerne lægger frem på nettet og overvejer at køre fra København til Odense for at besøge markedet og se alle bloggernes fine ting.
  Kh Gitte

  SvarSlet
 14. Kære Mette.

  Vi er vist mange, der ønsker et hyggeligt og sjovt marked.

  Skal vi ikke bare holde fast i det?

  Jeg har ikke brug for negative vips.
  Engang imellem må man bare børste den slags af skuldrene, ellers bliver det for tungt.

  Smil - det smitter!

  Hilsen Kirsten

  SvarSlet
 15. Kære Mette

  Hvor er det et fint indlæg og godt, at du kan være med til at vende skuden den rette vej igen. Jeg solgte ikke selv noget på markedet, da jeg jo var arrangør og som Asli også skriver, så var det heller ikke noget jeg lagde mærke til med de kopier. MEN vi fik jo at vide, at der var flere, der følte sig gået for nært i deres design. Vi fik det først at vide efter markedet og så er det jo lidt svært at vide hvem/hvad/hvor. Mit indlæg drejede sig ikke om produkter, men om navne.

  Alle de ting vores udstillere laver synes vi jo er helt fantastiske og hvis, der er noget, der ligger for tæt op ad en andens, så har i hvert fald jeg da lært, at det 1) kan være en tilfældighed eller 2) at alle ikke har den samme fornemmelse i maven ift. kopiering.

  Nå, nu må jge ind at læse Mejses indlæg, det lyder som om det er godt:)

  God krealyst!

  KH
  Lis

  SvarSlet
 16. Hej! Jeg er en af de nye bloggere. Jeg har lavet min blog for ca 2 1/2 måned siden. Fordi jeg i lang tid forinden havde kigget med rundt i blogland mange forskellige steder... Jeg synes det var en fantastisk verden og fik lyst til at dele mit også. Forhåbentligt inspirere nogen og fortsat selv blive inspireret... Kort efter jeg havde lavet min blog opdagede jeg pludselig indlæg rundt omkring ang kopier... Det var lige ved at tage modet fra mig. Også fordi jeg som ny ikke forstod hvad det egnetlig drejede sig om... Jeg troede jo det var meningen at inspirere hinanden - selvfølgelig med ens eget præg på tingene. Jeg kan da godt være lidt nervøs for at lægge noget på min blog, som måske ligner noget en anden har lavet...... Men jeg håber den positive stemning sejrer:-) Et lille pip og KH Christina.
  PS har slet ikke hørt om det marked i Odense før, hvor og hvornår er det??? Kunne rigtig godt tænke mig at besøge det:-)

  SvarSlet
 17. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.