Her er så en række opskrifter og afsæt goood tid til det, for det er absolut ikke quickboller eller rugbrød :-)
Boller ca. 50 stk. (3 bageplader)2 pk. gær
6 dl lunken vand
12 spsk. yoghurt naturel
3 æg
250 g smeltet smør (1 hel pakke) + en sjat vand så det ca. er 3 dl i alt
3 spsk sukker
3 tsk. salt
1,5 kg hvedemel
Jeg er ikke så god til at putte alt for meget smør i, så tror at jeg næste gang vil jeg skære lidt mere smør fra og tilsætte lidt mere vand/mælk til blandingen - men ok der bliver også 50 boller ud af det såå...
Rør gæren ud i den lunkne mælk, tilsæt yoghurt, æg, smeltet smør, sukker og salt. Tilsæt mel lidt af gangen og ælt til dejen netop slipper fingrene
(eller brug din røremaskine - fatter ikke jeg har kunne leve uden min røremaskine hihi)
Lad dejen hæve lunt et par timer. Form til boller og lad efterhæve yderligere et par timer
(mine fik lidt over 1 time, så var de altså blevet kæmpestore og så kom de i ovnen).Pensl med æg og bag dem i ovnen ved 200 grader ca. 15 min.
Bollerne er super lette og "svampede" og simpelthen så lækre! Jeg fik mange kommentarer fra de andre forældre om at det virkelig var nogle gode boller og så vokser man jo lige lidt ikke? :-)
Nå men videre i teksten for der er jo flere opskrifter fra den kære Camilla Plum.
Langtidshævet fuldkornshvedebrød:Citat fra bogen:Dette brød ligner et rugbrød, og har hele den smagsintensitet der ligger i fuldkornet, men smagen er hvede. Det kan bruges i stedet for rugbrød til børn som ikke er så vilde med rugsmagen. Det er saftigt nok til at være godt til sandwich...
Min erfaring:Vi har nu spist det til morgenmad med smør og hybenmarmelade, og nej hvor er det bare lækkert. Her til frokost snuppede vi også lige nogle skiver og især Ida guffede bare løs. Normalt piller hun altid pålæggen af brødet men ikke idag. Så jeg er da lige ved at nå frem til den konklusion, at hun måske i virkeligheden ikke har været så vild med rugsmagen i det traditionelle rugbrød. Hurra for dette brød siger jeg da bare...:-)
2 L vand
25 g gær
1 spsk honning
1/2 dl salt
2,5 kg grahamsmel
Smør til formen (jeg brugte nu bagepapir) - desuden halverede jeg opskriften og fik 2 store brød. Hun skriver at der er til 5 brød a 800 g med denne portion dej. Brødet er velegnet til at fryse.
Opløs gæren i vandet. Bland resten til en løs dej (røremaskine). Kom dejen i formene, de skal kun fyldes halvt op, og lad dem hæve koldt natten over. (
Jeg lod dem hæve koldt en hel dag og bagte dem i går aftes)
Bag ved 200 grader i ca. 45 min. Tag brødet ud af formene straks.
Brødet holder sig frisk i ca. 4 dage ved stuetemperatur (men I har spist det på 4 dage mon ikke?)
Nemt rugbrød:650 g rugmel
150 g hvedemel
300 g hele rugkerner
150 g hørfrø
1/2 dl birkes
20 g salt
4 dl tykmælk eller kærnemælk
1/2 L lunkent vand
25 g gær
Rør gæren ud i vandet, og rør resten i. Lad hæve i 6 timer på et lunt sted. Slå dejen ned, kom ned i 2 små forme og lad den efterhæve i 3 timer. Bag ved 180 grader i ca. 45 min - giver 2 rugbrød a ca. 1 kg.
Jeg valgte at fryse dette rugbrød ned og det vil vi guffe løs af i juledagene. Der er ingen ben i det - nemt som opskriften også siger. Dog er min skuffe jo nærmest ved at brase sammen med alle de nye typer mel, jeg har på lager. Inden jeg begyndte denne vilde bagedag, var jeg nemlig ude og handle mel, korn, gær og alt det der - det var jo nærmest en hel vogn fyldt og kassedamen var vist ikke i tvivl om at jeg skulle hjem og bage hihi....
Rugbrød med kerner:Surdej:25 g gær
2½ dl vand
170 g hvedemel
Rør sammen og stil surdejen lunt 1 døgn. Den skal småboble og lugte surt.
Fordej:250 g knækkede rugkerner
250 g knækket hvede
250 g solsikkekerner
250 g hørfrø
250 g groft rugmel
1250 g hvedemel
80 g salt
2,5 dl lunkent vand
Fordejen blandes og blandes sammen med surdejen og stilles lunt 1 døgn (det er her jeg er nået til i processen, så jeg kan ikke fortælle om brødet er godt, men det tager tid kan I nok se ikke?)
Tag 500 g surdej fra til næste gang!
Dejen tilsættes:
1,6 kg groft rugmel
8 dl lunkent vand
Rør dejen sammen og fyld i forme. Prik tæt med en gaffel og lad det hæve lunt i 3 timer. Bag ved 160 grader i 2 timer. Skorpen skal pensles med smør eller olie og brødet vendes ud. Bages færdigt ved 100 grader i 1 time. Giver 4 brød a 1600 g.
Ja det var noget af et indlæg - I skulle jo ikke snydes for opskrifterne men gad ikke lige at skrive dem fra starten hehe. Jeg hører gerne tilbagemeldinger, hvis I går i krig med noget af det. Det sidste rugbrød her er i hvert fald længe undervejs, så jeg håber det er værd at vente på...mon ikke :-)
Hov lige et sidste citat fra bogen:Det er vigtigt at brødet er syrnet. Brød der ikke er syrnet hæmmer kort fortalt optagelsen af andre vigtige næringsstoffer, ud over at det er svært for kroppen at udnytte alt det gode i brødet. Grove meltyper og knækkede og hele kerner er helt umulige at fordøje medmindre det har været syrnet. Brødet kan syrnes ved at hæve dejen længe, eller ved at tilsætte et surmælksprodukt eller surdej. Allerbedst det hele på èn gang. Langt det meste købebrød er ikke syrnet, og det betyder groft sagt at alle de fine klidbrød, knækkede kerner og alt det der, i virkeligheden ikke er særlig velegnet som menneskeføde. Det er så iøvrigt så heldigt at syrnet brød også smager langt bedre end det hurtighævede.
Kan I forstå hvorfor jeg lod mig friste til at have bagedag, når min nye guro Camilla Plum skriver sådan? Rigtig god fornøjelse!